Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın söndürme sistemleri, yangın algılaması sonucu otomatik veya manuel( el ile) yangının söndürülmesi için tasarlanmış sistemlerdir. Bina ve tesis için yangın koruması sistemleri arasında önemli bir yer tutar. Zira yangını algıladıktan sonra yangının genişlemesini engellemek için yangının bastırılması yani söndürülmesi gereklidir.

Yangın söndürme sistemleri denince akla gelen ilk sistemler sulu söndürme (sprinkler) sistemleri ve yangın hidrant (yangın dolapları ile) sulu söndürme sistemleridir. Bina içinde sulu söndürme sistemlerinin tasarımı neticesinde sprinkler başlıklarının sayısı ve konumlarına bağlı olarak su basıncını sağlayacak yangın pompası tasarımı ve seçimi de çok önemlidir. 

Firmamız, mekanik tesisat sistemleri içinde değerlendirilen sulu söndürme sistemlerini satış hizmetleri dışında tutmuştur. Bunun yerine çevre dostu temiz gazlı söndürme sistemleri konusunda hizmet vermektedir. Temiz gazlı söndürme sistemleri adı üzerinde söndürme yapılacak ortama boşalmaları durumunda çevreye hiç zarar vermeyen özel imal edilmiş gazlardan oluşur. Temiz gazlı söndürme sistemleri başlığı altında birçok farklı gazlı söndürme sistemleri mevcuttur. Bunları başlıca iki grup altında tanımlayabiliriz;

1. Aerosol Gazlı Söndürme Sistemleri,

2. FM200 (HFC227ea) Gazlı Söndürme Sistemleri, Sapphire/Novec 1230 Gazlı Söndürme Sistemleri, Inergen Gazlı Söndürme Sistemleri, CO2 Gazlı Söndürme Sistemleri, Su Sisi Söndürme (Watermist ) Sistemleri,

 

Neden Yangın Söndürme Sistemi?

İnsanların toplu olarak çalıştıkları fabrika, atölye ve iş merkezlerinde veya yaşadıkları konut, okul, yurt, hastane ve otellerde yangın tehlikesi hem can emniyeti hem de mal emniyeti bakımından en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Özellikle yüzlerce, binlerce insanın bir arada çalıştığı ve/veya yaşadığı binalarda bir kişinin neden olabileceği dikkatsizlik veya ihmal çok büyük hasarlara yol açabilmekte, can kaybı olmadığı durumlarda bile işletmede büyük maddi ve manevi kayıplarına neden olabilmektedir. Binada yangın sigortası yapılmış olsa bile ödenen hasar tazminatları, çoğu kez yangın geçirmiş bir işletmeyi maddi ve manevi olarak yeniden işler hale getirmemekte, uğranan iş kayıpları ve manevi değerler karşılanamamaktadır. Bu nedenle binalarda, fabrikalarda ve işletmelerde yangının hızla söndürülebilmesi için otomatik veya manuel yangın söndürme sistemlerine ihtiyaç vardır. Ulusal ve Uluslararası standartlar ve yönetmelikler yangın algılama ve yangın söndürme sistemlerinin kullanımlarını zorunlu tutmaktadır. 

Yangın Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?

Bir yangın söndürme sisteminin en önemli parçası erken ve hızla yangını yakalayabilen yangın algılama sistemidir. Yangın algılaması olmadan yangın söndürme sistemini kurulamaz. Bu nedenle yangın söndürme sistemi kurulacak mahalin mimari yapısına bağlı olarak yangın algılama dedektörleri seçilir ve yangın söndürme sistemine entegre edilir. Yangını başlangıç aşamasında yakalamak çok önemlidir. Zira yangın ne kadar erken yakalanırsa binanın o kadar az hasarla ve maliyetle yangından kurulma şansı olur. 

Yangın yakalandıktan sonra yangın söndürme senaryosu programlanarak otomatik gazlı söndürme sisteminin ortama ne zaman boşalacağı ve bu sırada binadaki görevlilere nasıl bilgilendirme yapılacağı belirlenir. 

BTS Yangın teknik ve idari kadrosunun 20 yılı aşan deneyimi ve sahip olduğu geniş ürün yelpazesi sayesinde, müşterilerinin tüm isteklerine alternatifli çözümler ile cevap verebilecek bir organizasyona sahiptir. Üretim tesisleri, fabrikalar, ticari binalar, konut ve otoparklar gibi tüm yaşam ve üretim alanlarında, genel yangın emniyetinin ayrılmaz bir parçası olan Yangın Söndürme Sistemleri konusunda uluslararası standartlara sahip dahili, harici ve exproof ortamlara uygun geniş ürün yelpazesi ile uygun çözümleri müşterilerinin hizmetine sunabilmektedir.