Yangın Algılama ve İhbar Sistemi

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri, günümüz dünyasının vazgeçilmezi olan endüstriyel tesisler, fabrikalar, lojistik tesisler, havalimanları, çok katlı binalar, hastaneler, alış-veriş merkezleri ve tüm insan odaklı sosyal yapılarda, kullanılacağı binanın ihtiyacına cevap verebilecek esneklikte olmalı ve yüksek teknoloji içeren çözümler sunabilmelidir. Bu çözümler, insan hayatını kolaylaştıran ve farklı ihtiyaçlara cevap verebilen tüm akıllı bina sistemleri ile entegre edilebilir olmalıdır. 

Neden Yangın Algılama ve İhbar Sistemi?

İnsanların toplu olarak çalıştıkları fabrika, atölye ve iş merkezlerinde veya yaşadıkları konut, okul, yurt, hastane ve otellerde yangın tehlikesi hem can emniyeti hem de mal emniyeti bakımından en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Özellikle yüzlerce, binlerce insanın bir arada çalıştığı ve/veya yaşadığı binalarda bir kişinin neden olabileceği dikkatsizlik veya ihmal çok büyük hasarlara yol açabilmekte, can kaybı olmadığı durumlarda da işletmenin büyük maddi ve manevi kayıplarına neden olabilmektedir. Binada yangın sigortası yapılmış olsa bile ödenen hasar tazminatları, çoğu kez yangın geçirmiş bir işletmeyi maddi ve manevi olarak yeniden işler hale getirmemekte, uğranan iş kayıpları ve manevi değerler karşılanamamaktadır.

Bu nedenle binalarda, fabrikalarda ve işletmelerde yangının hızla algılanabilmesi için otomatik veya manuel yangın algılama ve ihbar sistemlerine ihtiyaç vardır. Ulusal ve Uluslararası standartlar ve yönetmelikler yangın algılama ve ihbar sistemlerinin kullanımlarını zorunlu tutmaktadır.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemi Nasıl Çalışır?

Bir yangın ihbar sisteminin en önemli elemanları, tüm kapalı mahallerde yangın esnasında ortaya çıkan duman ve sıcak havanın toplandığı tavanlara monte edilen elektronik yangın dedektörleridir. Bu dedektörler genellikle duman ve ısıya duyarlı olup, yangın henüz başlangıç aşamasında iken, çoğu zaman henüz alevlenme başlamadan yangının başlangıcında oluşan kimyasal partikülleri algılayabilirler. Dedektör yangın ihbarını bağlı olduğu yangın kontrol paneline ilettiğinde kontrol paneli hem kendi göstergeleri vasıtasıyla yangının yerini sesli ve ışıklı olarak bildirir, hem de binanın korunan tüm mahallerinde yangın sirenlerini çaldırarak insanları uyarır. Çok kalabalık iş yerleri ve alışveriş merkezlerinde yangın sirenleri ile sesli anons düzenleri de kullanılarak karışıklık ve panik çıkmadan insanların emniyetli bir şekilde tahliyesi sağlanmaktadır. 

Yangın ihbarının otomatik olarak kontrol paneli üzerinden güvenlik merkezlerine ve itfaiyeye haber göndermesi de mümkündür. İşletme içinde dedektörlerle birlikte elle (manuel) ihbar verilmesi için yangın ihbar butonları da tesis edilmektedir. Yangın kontrol paneli kendisine bağlı bulunan tüm dedektör, buton ve siren hatlarını sürekli olarak kontrol ederek bir kopukluk, kısa devre veya toprak kaçağı durumunda derhal arızayı ihbar eder. Elektrik kesilmelerinde sistem kendi aküsünden beslenerek en az 24 saat çalışmaya devam edebilmektedir.

Bu nedenle yangın ihbar ve alarm sistemi binanın en önemli olmazsa olmaz güvenlik sistemlerinden birisidir. Doğru tasarlanmalı ve uygulamasının doğru yapılması gereklidir. 

BTS Yangın, teknik ve idari kadrosunun 25 yılı aşan deneyimi ve sahip olduğu geniş ürün yelpazesi sayesinde, müşterilerinin tüm isteklerine alternatifli çözümler ile cevap verebilecek bir organizasyona sahiptir. BTS Yangın, temsilcisi olduğu Uluslararası Üretici Firmaların sistem ve cihazlarının teknolojik üstünlükleri sayesinde, Dünyanın her noktasında, uluslararası standartlar ve mevcut lokal kanun ve yönetmeliklere uygun sistem çözümlerini üretebilmektedir.